De onderwijsopvangvoorziening (OOVOOV staat voor onderwijsopvangvoorziening. Deze is er voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die tijdelijk niet naar school (kunnen) gaan.) is een plek waar leerlingen uit het voortgezet onderwijs tijdelijk naartoe gaan. De leerling volgt op de OOV het onderwijsprogramma van de eigen school en werkt daarnaast aan zichzelf en persoonlijke doelen. De OOV is een gezamenlijk aanbod van onderwijs en zorg. Elke leerling krijgt naast het onderwijsprogramma ook coaching aangeboden. De hulp en ondersteuning die de leerling krijgt moeten ervoor zorgen dat de leerling na een tijdje weer terug kan naar de eigen school of eventueel doorstroomt naar een ander passend (onderwijs)traject.
De OOV is bedoeld voor leerlingen met wie het tijdelijk niet zo goed gaat op middelbare school. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de leerling niet goed in zijn vel zit, waardoor hij minder of mogelijk helemaal niet naar school gaat. Er zijn ook leerlingen waarbij het op school niet goed gaat (zoals eruit gestuurd worden of problemen met leraren). Daarnaast kan er ook sprake zijn van problemen thuis of op straat.
De OOV is voor leerlingen van de middelbare scholen in de regio Midden-Holland en Rijnstreek. Een enkele keer kan een school van buiten de regio een aanmelding doen in overleg met het samenwerkingsverbandScholen voor regulier en speciaal (basis) onderwijs die in een bepaald gebied samenwerken om te zorgen voor passend onderwijs in dat gebied. lees meer.... De OOV heeft in de regio 3 locaties: Alphen aan den Rijn, Gouda en Schoonhoven.
Om aangemeld te worden bij de OOV wordt op de eigen school eerst met ouders, de leerling, school en andere betrokkenen besproken of dit de beste oplossing is. Dat gebeurt in een Flex-Zat. Een Flex-ZAT is een overleg met alle betrokkenen over de zorgen en de ondersteuning die de leerling nodig heeft. In dit overleg worden afspraken gemaakt over de ondersteuning. Deze afspraken worden vastgelegd in een zogeheten OnderwijsPerspectiefPlan (OPPOPP staat voor ontwikkelingsperspectief. Het is een plan dat de school maakt als een leerling meer nodig heeft dan de basisondersteuning. In dat plan staat hoe de school de leerling gaat helpen om zich fijn te voelen en zo goed mogelijk te kunnen ler... lees meer...).
Daarna meldt de school de leerling aan bij het Onderwijsloket van het samenwerkingsverband met de aanvraag voor plaatsing op een OOV. Het onderwijsloket beslist of de leerling toegelaten wordt tot de OOV. Daarna gaan de gegevens van de leerling naar de OOV, waarna er door de locatie waar de leerling geplaatst wordt een intake wordt gepland.