Wat is de Onderwijs­opvangvoorziening (OOV)?

De onderwijsopvangvoorziening (OOV) is een plek waar leerlingen uit het voortgezet onderwijs tijdelijk naartoe gaan. De leerling volgt op de OOV het onderwijsprogramma van de eigen school en werkt daarnaast aan zichzelf en persoonlijke doelen. De OOV is een gezamenlijk aanbod van onderwijs en zorg. Elke leerling krijgt naast het onderwijsprogramma ook coaching aangeboden. De hulp en ondersteuning die de leerling krijgt moeten ervoor zorgen dat de leerling na een tijdje weer terug kan naar de eigen school of eventueel doorstroomt naar een ander passend (onderwijs)traject.

De OOV is bedoeld voor leerlingen met wie het tijdelijk niet zo goed gaat op middelbare school. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de leerling niet goed in zijn vel zit, waardoor hij minder of mogelijk helemaal niet naar school gaat. Er zijn ook leerlingen waarbij het op school niet goed gaat (zoals eruit gestuurd worden of problemen met leraren). Daarnaast kan er ook sprake zijn van problemen thuis of op straat.

De OOV is voor leerlingen van de middelbare scholen in de regio Midden-Holland en Rijnstreek. Een enkele keer kan een school van buiten de regio een aanmelding doen in overleg met het samenwerkingsverband. De OOV heeft in de regio 3 locaties: Alphen aan den Rijn, Gouda en Schoonhoven.

Om aangemeld te worden bij de OOV wordt op de eigen school eerst met ouders, de leerling, school en andere betrokkenen besproken of dit de beste oplossing is. Dat gebeurt in een Flex-Zat. Een Flex-ZAT is een overleg met alle betrokkenen over de zorgen en de ondersteuning die de leerling nodig heeft. In dit overleg worden afspraken gemaakt over de ondersteuning. Deze afspraken worden vastgelegd in een zogeheten OnderwijsPerspectiefPlan (OPP).

Daarna meldt de school de leerling aan bij het Onderwijsloket van het samenwerkingsverband met de aanvraag voor plaatsing op een OOV. Het onderwijsloket beslist of de leerling toegelaten wordt tot de OOV. Daarna gaan de gegevens van de leerling naar de OOV, waarna er door de locatie waar de leerling geplaatst wordt een intake wordt gepland.

Deel deze vraag

Gerelateerde vragen

Is je vraag beantwoord?

We doen er alles aan om je zo goed mogelijk te informeren. Maak een keuze voor een van de volgende opties, verzend je feedback of stel je vraag. We helpen je graag verder:

Vul, om je zo goed mogelijk te helpen, hieronder je naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres in.
Velden met een * zijn verplicht.

Wij beantwoorden je vragen op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
Chaten kan ook met de WhatsApp knop rechtsonder in het scherm.
Alle informatie die je deelt wordt strikt vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met derden. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met jouw informatie en persoonsgegevens.
×

Stel je vraag

Klik op contact hieronder om een vraag via Whatsapp te stellen. We beantwoorden je vragen van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur

× Stel je vraag