Het is belangrijk te weten dat een aanmelding iets anders is dan een inschrijving. Na het aanmelden gaat de school kijken of ze jouw kind kunnen inschrijven. De school laat jou altijd in een brief of e-mail weten of je kind wel of niet wordt ingeschreven op de school. De zorgplichtDe plicht van een school(bestuur) om ervoor te zorgen dat elk kind dat bij die school of dat schoolbestuur is aangemeld of ingeschreven onderwijs krijgt dat hij hem of haar past en extra hulp als dat nodig is. van een school begint wel al bij de aanmelding. Dit betekent dat de school ervoor zorgt dat jouw kind passend onderwijsElk kind met een ondersteuningsbehoefte moet in de regio waar hij of zij woont, onderwijs krijgen dat bij hem of haar past. krijgt. Ook als de school jouw kind niet gaat inschrijven. De school gaat dan samen met jou op zoek naar een andere passende plek. Dit kan een andere middelbare school zijn, of een school voor voortgezet speciaal onderwijsOnderwijs voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben dan een reguliere school voor voortgezet onderwijs kan bieden. (vso) of praktijkonderwijs (pro). Voor plaatsing op een school voor speciaal (basis) onderwijs is wel eerst een toelaatbaarheidsverklaring (TLVTLV staat voor Toelaatbaarheidsverklaring. een verklaring van het samenwerkingsverband dat een kind op een school voor speciaal (basis)onderwijs mag worden ingeschreven.) nodig. Hier lees je meer over bij de vraag: ‘Wat is een ontwikkelingsperspectiefOPP staat voor ontwikkelingsperspectief. Het is een plan dat de school maakt als een leerling meer nodig heeft dan de basisondersteuning. In dat plan staat hoe de school de leerling gaat helpen om zich fijn te voelen en zo goed mogelijk te kunnen ler... (OPPOPP staat voor ontwikkelingsperspectief. Het is een plan dat de school maakt als een leerling meer nodig heeft dan de basisondersteuning. In dat plan staat hoe de school de leerling gaat helpen om zich fijn te voelen en zo goed mogelijk te kunnen ler...)?’ en ‘Wat is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?’
Hoe verloopt een schriftelijke aanmelding op een school?
Hoe verloopt een schriftelijke aanmelding op een school?
Vanaf 3-jarige leeftijd kun je je kind schriftelijk aanmelden op een school. Dit kan ook als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat of eerder naar een andere school geweest is. Sommige scholen hebben hiervoor een inschrijfformulier, maar je kunt je kind ook per brief of per mail aanmelden. Alleen een schriftelijke aanmelding geldt als een formele aanmelding.
Bij de aanmelding moeten ouders minstens de volgende informatie geven:
- Achternaam, voornaam en voorletters
- Geboortedatum
- Geslacht
- Burgerservicenummer
Heeft je kind extra ondersteuningAls een leerling meer hulp nodig heeft dan de basisondersteuning die de school biedt, kan hij/zij extra ondersteuning krijgen. nodig? Dan ben je verplicht om dit aan de school van inschrijving te melden. Alleen op die manier kan de school beoordelen of zij een passend aanbod kan doen. Je moet ook vertellen of je je kind op meerdere scholen hebt aangemeld.
Als je kind eerder op een andere school heeft gezeten, dan mag de onderwijskundige informatie gedeeld worden met de school van aanmelding. Daarvoor hoef je als ouder geen toestemming te geven. Persoonlijke informatie over het gezin of over eventuele jeugdhulpHulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Deze hulp wordt geregeld door de gemeente. mag niet zonder de toestemming van ouders gedeeld worden.
Als je je kind niet schriftelijk aanmeldt maar wel informatie hebt opgevraagd bij een school, kan een school bij voorbaat al aangegeven dat zij geen passend aanbod kan doen. In dat geval kun je de school vragen om hen te helpen bij het vinden van een andere school die wel een passend aanbod zou kunnen doen.