Wat voor soorten (preventieve) jeugdhulp zijn er?

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor hulp bij opvoeden, opgroeien, psychische problemen of bij een verstandelijke beperking. Hiervoor werken zij samen met verschillende organisaties die deze hulp zo goed mogelijk kunnen bieden.

Voor lichte vragen en ondersteuning kunnen ouders en scholen terecht bij de jeugdgezondheidzorg (JGZ). Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die naar de ontwikkeling van het kind kijken. De JGZ kan de school ook helpen als er bijvoorbeeld vragen zijn over gezondheid. Daarnaast zijn er in elke gemeente organisaties die kinderen en gezinnen helpen bij algemene vragen over opvoeden en opgroeien. Op de website van de gemeente waar je woont kun je hier meer informatie over vinden.

Als deze hulp niet genoeg is, kan jeugdhulp nodig zijn. Dit is bijvoorbeeld een behandeling voor kinderen met gedragsproblemen, gespecialiseerde hulp bij de opvoeding of een (dag)behandeling voor een eetstoornis. Voordat jeugdhulp wordt ingezet, heb je eerst een gesprek met een hulpverlener of met een arts. Deze bespreken wat de hulpvraag is en bekijken welke hulp en hoeveel uur het beste past. Daarna wordt een beschikking afgegeven door de gemeente. Alleen met een beschikking kan je kind gebruik maken van jeugdhulp.

Soms kan de leerling alleen naar school gaan als hij of zij ondersteuning krijgt met jeugdhulp. In dat geval werken de ouders, de leerling, de school en de hulpverlener van de gemeente of de arts samen om te kijken welke hulp het beste past. Daarna kan jeugdhulp in de school worden ingezet.

Centrum voor Jeugd en Gezin Alphen aan den Rijn
Centrum Jeugd en Gezin Hollands Midden
Go! voor Jeugd
Jeugdhulp Nieuwkoop
Centrum voor Jeugd en Gezin Nieuwkoop
Jong in Nieuwkoop

Deel deze vraag

Gerelateerde vragen

Is je vraag beantwoord?

We doen er alles aan om je zo goed mogelijk te informeren. Maak een keuze voor een van de volgende opties, verzend je feedback of stel je vraag. We helpen je graag verder:

Vul, om je zo goed mogelijk te helpen, hieronder je naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres in.
Velden met een * zijn verplicht.

Wij beantwoorden je vragen op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
Chaten kan ook met de WhatsApp knop rechtsonder in het scherm.
Alle informatie die je deelt wordt strikt vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met derden. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met jouw informatie en persoonsgegevens.
×

Stel je vraag

Klik op contact hieronder om een vraag via Whatsapp te stellen. We beantwoorden je vragen van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur

× Stel je vraag