De gemeenten zijn verantwoordelijk voor hulp bij opvoeden, opgroeien, psychische problemen of bij een verstandelijke beperking. Hiervoor werken zij samen met verschillende organisaties die deze hulp zo goed mogelijk kunnen bieden.
Voor lichte vragen en ondersteuning kunnen ouders en scholen terecht bij de jeugdgezondheidzorg (JGZJGZ staat voor jeugdgezondheidzorg. Bij de JGZ werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Zij volgen de ontwikkeling van alle kinderen tussen 0 en 18 jaar en bieden hulp bij opvoeden en opgroeien. lees meer...). Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die naar de ontwikkeling van het kind kijken. De JGZ kan de school ook helpen als er bijvoorbeeld vragen zijn over gezondheid. Daarnaast zijn er in elke gemeenteDe gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulp en het leerlingenvervoer. In de gemeente waar de gezaghebbende ouder(s) woont, kan jeugdhulp en vervoer worden aangevraagd. lees meer... organisaties die kinderen en gezinnen helpen bij algemene vragen over opvoeden en opgroeien. Op de website van de gemeente waar je woont kun je hier meer informatie over vinden.
Als deze hulp niet genoeg is, kan jeugdhulpHulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Deze hulp wordt geregeld door de gemeente. lees meer... nodig zijn. Dit is bijvoorbeeld een behandeling voor kinderen met gedragsproblemen, gespecialiseerde hulp bij de opvoeding of een (dag)behandeling voor een eetstoornis. Voordat jeugdhulp wordt ingezet, heb je eerst een gesprek met een hulpverlener of met een arts. Deze bespreken wat de hulpvraag is en bekijken welke hulp en hoeveel uur het beste past. Daarna wordt een beschikkingEen bewijs dat een kind jeugdhulp mag krijgen. Een beschikking wordt afgegeven door de gemeente, na een advies van de toegang of na een verwijzing door een huisarts of jeugdarts. lees meer... afgegeven door de gemeente. Alleen met een beschikking kan je kind gebruik maken van jeugdhulp.
Soms kan de leerling alleen naar school gaan als hij of zij ondersteuning krijgt met jeugdhulp. In dat geval werken de ouders, de leerling, de school en de hulpverlener van de gemeente of de arts samen om te kijken welke hulp het beste past. Daarna kan jeugdhulp in de school worden ingezet.
Centrum voor Jeugd en Gezin Alphen aan den RijnWebsite Centrum voor Jeugd en Gezin Alphen aan den Rijn.
Centrum Jeugd en Gezin Hollands MiddenWebsite Centrum Jeugd en Gezin Hollands Midden.
Oog voor Thuis
Jeugdhulp NieuwkoopHulp aan jeugd en ouders in de Gemeente Nieuwkoop.
Centrum voor Jeugd en Gezin NieuwkoopBij het Centrum voor Jeugd en Gezin kunt u gratis advies krijgen over het opvoeden en opgroeien van kinderen in alle leeftijden.
Jong in NieuwkoopWebsite Jongerenwerk gemeente Nieuwkoop.