Wat zijn de GGD en de JGZ?

De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) is er voor de publieke gezondheidszorg. Eén van de taken van de GGD is de jeugdgezondheidzorg (JGZ). Bij de JGZ werken jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. De JGZ screent op vaste momenten alle leerlingen op de school. Als er iets opvalt, dan wordt dat met de ouders en de jongere besproken. De school kan de JGZ ook vragen om cursussen op school aan te bieden of lessen te verzorgen, bijvoorbeeld over weerbaarheid of seksualiteit.

Als een leerling vaak ziek is, veel verzuimt of als de school zorgen heeft over een leerling, dan kan de school de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts vragen om mee te denken. School zal dat altijd met de ouder overleggen en hier toestemming voor vragen. Als er grote zorgen zijn over de veiligheid van het kind, mag de school zonder toestemming van ouders de JGZ inschakelen.

Als er jeugdhulp nodig is, kan deze met een verwijzing door de jeugdarts ingezet worden. De gemeente bekijkt vervolgens welke hulp en hoeveel hulp nodig is.

Centrum voor Jeugd en Gezin Alphen aan den Rijn
Centrum Jeugd en Gezin Hollands Midden

Deel deze vraag

Gerelateerde vragen

Is je vraag beantwoord?

We doen er alles aan om je zo goed mogelijk te informeren. Maak een keuze voor een van de volgende opties, verzend je feedback of stel je vraag. We helpen je graag verder:

Vul, om je zo goed mogelijk te helpen, hieronder je naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres in.
Velden met een * zijn verplicht.

Wij beantwoorden je vragen op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
Chaten kan ook met de WhatsApp knop rechtsonder in het scherm.
Alle informatie die je deelt wordt strikt vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met derden. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met jouw informatie en persoonsgegevens.
×

Stel je vraag

Klik op contact hieronder om een vraag via Whatsapp te stellen. We beantwoorden je vragen van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur

× Stel je vraag