De schoolleiding en leerkrachten en jij als ouder natuurlijk, mogen gegevens over jouw kind inzien en ook samen bespreken. Ook mag de onderwijsinspectie altijd om informatie over kinderen vragen. Zodat de inspectie kan onderzoeken of een school zijn werk goed doet. Als de school informatie wil van een zorgverlener van jouw kind binnen of buiten de school, is altijd jouw toestemming nodig. Bijvoorbeeld informatie over jouw kind van een dyslexiebehandelaar. Ook als de school om een onderzoek vraagt en het onderzoek betaalt. De school moet jou vragen om toestemming voor het onderzoek. Je mag als ouders na het onderzoek altijd als eerste het verslag lezen. En je mag beslissen of het verslag ook naar de school mag. En of de onderzoeker het onderzoek mag bespreken met de school. Als je kind naar een andere school gaat, maakt de school een onderwijskundig rapportDe school waar je kind vandaan komt, moet informatie over je kind geven aan de nieuwe school. De school geeft de informatie door het maken van een onderwijskundig rapport (OKR). lees meer... (OKR). Lees hierover meer bij ‘Wat is een onderwijskundig rapport (OKR)’? De school deelt dit onderwijskundig rapport met jou. Zodat jij weet welke informatie naar de nieuwe school gaat. Soms ben je het niet eens met wat er in het onderwijskundig rapport staat. Vraag dan aan de school of ze erbij zetten wat jij ervan vindt.
Wat is een onderwijskundig rapport (OKR)?
Wat is een onderwijskundig rapport (OKR)?
De school waar je kind vandaan komt, moet informatie over je kind geven aan de nieuwe school. Die nieuwe school kan een andere reguliere school zijn, gespecialiseerd onderwijs of de middelbare school. De school geeft de informatie door het maken van een onderwijskundig rapportDe school waar je kind vandaan komt, moet informatie over je kind geven aan de nieuwe school. De school geeft de informatie door het maken van een onderwijskundig rapport (OKR). lees meer... (OKR). In het onderwijskundig rapport staan vijf onderdelen met informatie. Deze onderdelen zijn:
- Administratieve gegevens, zoals naam en geboortedatum
- Leerresultaten en schooladvies
- Sociale en emotionele ontwikkeling en gedrag
- Informatie over begeleiding
- Of je kind vaak niet op school is geweest
De school maakt het onderwijskundig rapport. Maar jij mag de school wel vragen om jouw opmerkingen erbij te zetten. Lees hierover meer bij de vraag ‘Met wie mag de school informatie over mijn kind bespreken?’.